miércoles, 3 de abril de 2019

Judit Martí     


CINEMA DE TERROR

Definició: 
El cinema de terror és un gènere cinematogràfic, un dels més veterans, que es caracteritza per provocar al espectador sensacions de por, disgust, repugnància, incomoditat i preocupació entre altres.

Característiques:
Les pel·lícules de terror agafen elements de la literatura, com els mites i les llegendes.  També de la tradició oral d’explicar contes de por desenvolupades per les societats rurals de totes les cultures.

D’aquí sorgiran els elements i els personatges bàsics amb les seves pròpies característiques utilitzats en moltes pel·lícules d’aquest gènere, com els llops, els vampirs, els homes llop, els fantasmes, les bruixes, els zombis, mòmies, extraterrestres, monstres, dimonis, psicòpates, persones amb deformacions...

Una de les senyals d’identitat d’aquest gènere és un ús escàs de la il·luminació, que moltes vegades s’inspira en la pintura romàntica alemanya del segle XIX, que es caracteritza per el recurs del clarobscur, els contrastos de colors i les ombres.

Els espais on es reprodueix l’acte de terror sol ser de nit i en un lloc abandonat, com un cementiri, un castell antic, una casa abandonada, un bosc, unes ruïnes, espais tancats...

Mai falta una banda sonora que toca músiques inquietants o incomodes, junt a uns efectes de soroll desagradables com per exemple, una tempesta, insectes, sorolls que no saps d’on venen, crits de gent...

Una altra de les característiques fonamentals és la sang.

Si ens hi fixem també hi ha molts moviments de càmera i molt ràpids perquè l’espectador no vegi ben bé que està passant i provoqui més ansietat.





Categories:
-          Sinistre: S’utilitzen objectes quotidians i el que ho fa aterrador és que no es pugui explicar de manera adequada. És una experiència estranya d’involucrar objectes habituals en contextos que no son propis, la por sorgeix a partir de saber que alguna cosa està malament.

-          Slasher: Aquesta paraula ve de l’anglès i significa apunyalar. Un dels principals aspectes que identifica aquesta categoria és el psicòpata assassí, normalment un és un personatge que fa els crims per la exclusió social, per una pèrdua o per venjança. Les seves víctimes acostumen a ser adolescents sols i sense cap tipus de protecció, preferentment dones. Apareixen molts ganivets, destrals i l’assassí porta una màscara.

-          Psicològic: L’estructura d’aquesta categoria es basa en les pors dels personatges, busca que els espectadors s’identifiquin amb el protagonista. La idea principal és que l’audiència no pugui distingir entre si el que passa a la historia és real o està a la ment dels personatges. S’utilitzen components com una musica tètrica, paisatges o situacions estranyes que afecten mentalment al públic. L’element fonamental del terror psicològic és arribar a la part inconscient de la personalitat de l’espectador.

-          Gore: Aquesta paraula significa visió de sang, també es pot traduir com ruixar o esquitxar. En aquest tipus de pel·lícules es mostra la violència sobre el cos humà d’una manera extrema. En les seves temàtiques es mostren comportaments humans extrems com el sadisme, masoquisme, pedofília, zoofília, antropofàgia... El més important no és la trama sinó l’atractiu que produeix les escenes sanguínies i la agressivitat extrema. Apareixen moltes escenes amb alcohol, drogues, sexe, sang... La mort es pren com una cosa còmica i agradable.

-          Fantàstic: Aquesta categoria entra en el territori de lo sobrenatural, lluny de la realitat. Apareixen personatges que realment no existeixen com homes llop, vampirs, bruixes, monstres... La màgia i els poders sobrenaturals son primordials.


Principis:
El cinema de terror va néixer junt amb el mateix cinema. La primera pel·lícula va ser un curt anomenat “la llegada del tren” l’any 1896. El mateix any també es va fer la primera cinta de terror que va ser “la mansión del diabló” dirigida per Georges Méliès. Estrenada per primer cop a Paris. És un curt de tres minuts de terror que vist des del punt de vista actual sembla un reat humorístic.


web grafia
https://www.fotogramas.es/noticias-cine/a3034444/de-nosferatu-a-annabelle-breve-historia-del-cine-de-terror/

No hay comentarios:

Publicar un comentario